Taste of Jazz met Joris Teepe’s ‘Holland-America’ Trio

Datum/Tijd
zondag 20 november 2016
15:30 - 17:30

Locatie
De Fermerie


JORIS TEEPE (contrabass en basgitaar) groeide op in Den Haag en woont sinds 1992 in New York. Sinds 2013 is hij ook in Amsterdam woonachtig en heeft hij dus een thuisbasis in beide steden.

jorisgood1color-compressedHij heeft gewerkt met vele bekende en zelfs legendarische musici waaronder Benny Golson, Rashied Ali, Barry Harris, Bobby Watson, Sonny Fortune, Tom Harrell, Chris Potter, Billy Hart en Randy Brecker.
Het meest opzienbarende wapenfeit was zijn 9 jarige verbintenis met Rashied Ali (John Coltrane’s laaste drummer), met wie hij 4 CD’s opnam en 9 jaar over de wereld tourde tot de drummer overleed in 2009.

Joris Teepe leidt al 25 jaar zijn eigen groepen en heeft 12 CD’s opgenomen onder zijn eigen naam. Hij schreef meer dan 100 eigen composities en heeft zijn eigen Big Band in New York die uitsluitend door Joris gecomponeerde (en gearrangeerde) werken speelt. Hij voert dit repertoire ook regelmatig uit als gastsolist bij andere big bands over de hele wereld.

Teepe heeft ook naam gemaakt als platenproducer en is zeer aktief in het jazz onderwijs. Hij geeft masterclasses over de hele wereld en is het hoofd van de jazzopleiding aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waarvoor hij elke week een bekende New Yorkse jazzartiest naar Groningen laat overvliegen.

joe Een van de artiesten waar hij al meer dan 20 jaar mee samenspeelt is de trompettist JOE MAGNARELLI. In Nederland is hij vooral bekend door zijn lange lijst van CD’s als leider & sideman voor het Criss Cross label. Maar in New York, waar hij “Mags” wordt genoemd, is hij heel veel gevraagd in de scene. Een paar bekende namen van zijn werkgevers: Vanguard Orchestra, Jane Monheit, Jon Hendricks, Jimmy Cobb, Louis Hayes, Tom Harrell Big Band, George Gruntz, Gary Smulyan, The Carnegie Hall Orchestra, Don Sebesky, John Pizzarelli, Aretha Franklin, en Lincoln Center Orchestra.
Mags is vaste dpcent op het Prins Claus Conservatorium in Groningen en is daar onderdeel van het “New York comes to Groningen” lesconcept dat 16 jaar geleden door Joris Teepe is bedacht. 15 docenten wisselen elkaar wekelijks af, wat neerkomt op een week per artiest per semester. Joe Magnarelli geeft daar les aan alle studenten, dus niet alleen aan trompettisten.

maartenDe gitarist van het Joris Teepe’s Holland-America Trio is de veteraan MAARTEN VAN DER GRINTEN. Na zijn studie aan conservatorium in Hilversum in de jaren tachtig werd Maarten direct gevraagd als docent aan datzelfde conservatorium. Na bijna 30 jaar lesgeven (inmiddels is hij hoofd van de gitaarafdeling aan het Amsterdams Conservatorium) heeft hij een hele generatie nieuwe gitaristen opgeleid. Ook op het podium is Maarten zeer actief, zo begeleidde hij zangeressen Greetje Kaufeld, Fay Claassen en Mathilde Santing, maar ook speelt hij veel met Nederlandse top musici zoals Benjamin Herman, Yuri Honing en Han Bennink. De musicale geschiedenis van Teepe en van der Grinten begon al in 1990

Bezetting

Joris Teepe (NL): bass
Joe Magnarelli (USA): trompet
Maarten van der Grinten (NL): gitaar