Taste of Jazz Baritone Blow Up!

Datum/Tijd
zondag 19 maart 2017
15:30 - 17:30

Locatie
De Fermerie


Het komt niet vaak voor dat er maar liefst 3 baritonsaxofoons in de frontline staan. Deze haast unieke combinatie leidt tot verrassend resultaat. Mede door het grote bereik van de baritonsaxofoon kent de combinatie een groot aantal mogelijkheden wat klankleur betreft. Anders dan de naam doet vermoeden, knalt deze bezetting niet alleen: de baritonsaxofoon heeft ook haar lieflijke kant.

In 2013 speelden Jan Menu en Rik van den Bergh samen met Ronnie Cuber in het Bimhuis. Deze ervaring was voor Rik de aanleiding om in wisselende bezettingen drie baritonsaxofoons in de frontline te plaatsen: Baritone Blow Up!
Hij deed dit o.m. met Job Helmers, Simon Rigter, Niels Oldin en Down Beat Poll Winner Gary Smulyan.

Wie denkt dat alle baritonsaxofonisten klinken als een ‘een meisje met de baard in de keel’ (aldus J. Bernlef) komt met Job Helmers, Jan Menu en Rik van den Bergh bedrogen uit. Deze drie baritonsaxofonisten hebben ieder een zeer eigen geluid en een verschillende benadering. Een interessante muzikale ontmoeting dus!

bbu_menu_helmers
Jan Menu wordt al jaren gerekend tot de absolute top waar het de baritonsaxofoon betreft. Hij verving Ronnie Cuber in de fameuze Charles Mingus Big Band, deed met zangeres Fay Claassen een succesvol eerbetoon aan Gerry Mulligan/Chet Baker, maakte de plaat Mulligan Moods en The Dutch Songbook en is nog altijd actief met het trio Dig d‘Diz. Als pleitbezorger van het instrument richtte hij Het Bariton Instituut op. Jan maakt tevens deel uit van het baritonsaxofoon-kwartet Four Baritones.

Job Helmers is een van de weinige baritonsaxofonisten die van het allereerste begin daadwerkelijk bariton speelt. Al jaren maakt hij deel uit van het Millenium Jazz Orchestra en is hij een van de meest gevraagde baritonsaxofonisten in de Nederlandse big band scene.

Rik van den Bergh trad midden jaren 90 als baritonsaxofonist naar voren met zijn Hammond/bariton-kwartet Swingmatism. Rik maakte een aantal cd’s, waaronder ReSerge (‘tribute to Serge Challof’) en High Slide Low Blow (met trombonist Bart van Lier). Hij zette Baritone Blow Up! op en tourde hiermee tweemaal met de legendarische Gary Smulyan (2015, 2017) Sinds enkele jaren geeft hij bariton-workshops in o.m. Duitsland en is hij als docent verbonden aan het conservatorium in Rotterdam.

Eric Ineke is na veertig jaar nog steeds een van de meest gevraagde drummers van Nederland. Dank zij zijn swingende en krachtige manier van drummen, grote liefde voor de Jazz, openheid, onuitputtelijke energie en de bevlogenheid in zijn werk met jonge musici, is hij nog volop in beweging in de Jazzscene. Zijn carriere is met recht succesvol te noemen; de lijst van internationale en nationale grootheden waarmee hij in de loop der jaren heefft gemusiceerd is zeer lang. Zijn uitgebreide discografie bevat opnames met o.a. Dexter Gordon, Barry Harris, Jimmy Raney, Piet Noordijk, Rob Madna, Rein de Graaff, George Coleman, Ronnie Cuber en David Liebman.

In plaats van Steven Zwanink zal Thomas Pol de bas bespelen.