Taste of Jazz met Bart Wirtz

Datum/Tijd
zondag 21 januari 2018
15:30 - 17:30

Locatie
De Fermerie


Op zondag 21 januari is Bart Wirtz met zijn formatie te gast bij Taste of Jazz waar hij zijn laatste album ‘Beneath the Surface’ zal presenteren.

‘Het hoofd versus het hart’ vormt het centrale thema op Beneath The Surface. De songs kleuren elk een andere emotie en samen een volledig pallet. Het is Bart Wirtz’ meest persoonlijke album tot nu toe. Beneath The Surface gaat over wat aan, en onder de oppervlakte ligt. Sommige emoties zoals persoonlijke twijfel, onzekerheid zijn duidelijk, andere blijven vaag en ongrijpbaar. Om er grip op te krijgen moeten ze sowieso eerst worden geuit! Wirtz reflecteert op het verleden, geeft een visie voor de toekomst en grijpt het ‘nu’. “Op dit punt in mijn leven voel ik dat het tijd was voor deze plaat.” Met zijn vierde solo studioalbum slaat de altsaxofonist een volledig nieuwe richting in. De blend van hiphop, rock, jazz en funk breekt met het geluid van zijn eerdere werk. De toevoeging van elektronica en effecten creëert de illusie dat sommige geluiden en ritmes uit ‘een kastje’ komen terwijl ze in werkelijkheid met echte instrumenten, vervormd door effecten, zijn ingespeeld. Het album is niet zozeer gericht op Wirtz’ eigen saxofoonspel, maar meer vanuit de dieperliggende behoefte om mooie muziek te maken. Geen wereldkampioenschap saxofoon spelen. “Ik hoop dat de muziek mensen aanspreekt die openstaan voor verschillende stijlen, voor vibe en energie.”

Over Bart Wirtz

De carrière van Bart Wirtz kwam in een stroomversnelling nadat hij in 2013 de Edison Jazzism prijs kreeg voor zijn in New York opgenomen album ‘iDreamer’. Dit album kreeg in 2014 een opvolger met ‘Interview’ waarop hij samenwerkte met de Amerikaanse trompetspeler Sean Jones.

Zijn prijzenkast is inmiddels al aardig opgevuld met naast de hierboven al genoemde Edison ook nog de ‘Erasmus Jazz Prijs’, de ‘Leiden Jazz Award’ and de ‘Breda Jazz Prijs’.

Bart Wirtz was meer dan tien jaar onderdeel van het ‘Artvark Saxofoon Quartet’, speelt in het ‘New Rotterdam Jazz Orchestra’ en was mede-oprichter en artistiek leider van ‘Monsieur Dubois’ en de ‘Young Sinatras’.

Over zijn album

Beneath The Surface is het eerste album dat verschijnt op Wirtz’ eigen label iDreamer Records (distributie Coast to Coast). Wirtz schreef de composities goeddeels zelf en tekende ook weer voor de productie. Naast saxofoon is hij te horen op varitone, organelle, fluit, percussie, omnichord en vocalen. De band wordt verder gevormd door Emiel van Rijthoven (Sensuàl) op toetsen, Kasper Kalf (Hans Teeuwen, Pete Philly & Perquisite) op bas en Niek de Bruijn op drums. Frank Wienk (ook wel bekend als Binkbeats) verzorgt percussie, vocalen, synths & sounds. Gastbijdragen zijn er van de Britse rapper/saxofonist Soweto Kinch, zangeressen Ntjam Rosie en Ai Ming Oei en van Lucas Meijers op gitaar, Mete Erker op basklarinet en Louk Boudesteijn op trombone.
De basis voor het album is gelegd in België, in de fameuze Jet Studio Brussel. Voor de mix tekende de in Duitsland werkende Richard Ojijo (Cody Chestnutt, Selah Sue); voor de master Zlaya Loud! (Motorpsyho, Jagga Jazzist, The Gathering, Benjamin Herman, The New Cool Collective, Marike Jager, Nynke Laverman, Reinier Baas, Joris Roelofs).

Bezetting

Bart Wirtz – Saxofoon
Emiel van Rijthoven – Keyboard
Kasper Kalf – Bas
Jimmi Hueting – Drums
Phil Martin – Zang / Percussie

Foto: Casper Faassen