Taste of Jazz met het Gerlo Hesselink Quartet

Datum/Tijd
zondag 19 februari 2023
15:30 - 17:30


Albumpresentatie van de CD “Meant For You” door het Gerlo Hesselink Quartet, aangevuld met vocaliste Florieke de Geus.

De nieuwe cd van het kwartet is een tribute voor de 5 jaar geleden overleden zoon Jan Hesselink geworden. Gast bijdragen zijn er van Han Hesselink (piano), Chris Muller (piano) en Florieke de Geus (zang). De meeste stukken hebben betrekking op Jan, zoals “Song For Jan”, geschreven door Chris en Florieke. Op de CD staan, naast eigen composities van Hesselink en Balthaus, stukken van Kenny Wheeler, Toots Thielemans en Pat Metheny.

Het Gerlo Hesselink kwartet speelt verfijnde, eigentijdse jazz met lyrische trekken. Met deze formatie is in mei 2013 de debuut CD ‘Garden of Stones’ uitgekomen, die in de pers en bij de presentaties goed is ontvangen.
“Meant for You” is een prachtige cd vol prachtige composities in prachtige uitvoeringen. Intens, indrukwekkend, oprecht, ontroerend en soms zelf humoristisch” ( Willem Habers, 11-10-2022, https://www.jazzpodiumdetor.nl/meant-for-you-kippenvel).

Bezetting:

  • Dirk Balthaus (piano)
  • Johan Plomp (bas)
  • Joost Kesselaar (drums)
  • Gerlo Hesselink (altsax en sopraan sax)
  • Florieke de Geus – zang

Florieke de Geus studeerde in Rotterdam en Berlijn, en op dit moment in Parijs. Zij reflecteert de europese jazz sound, door haar composities, gedichten en arrangementen. Ze heeft gestudeerd bij geweldige musici als Izaline Calister, Ilja Reijngoud en Riccardo del Fra. 
 Haar interesse gaat verder dan muziek, naar gebieden als trans-disciplinair, academisch onderzoek en het creëren van veilige gebieden. Dit resulteerde in projecten met academici, circus artiesten en theater producenten.

Gerlo Hesselink is door zijn ruime bigband ervaring veel gevraagd invaller in diverse orkesten door heel Nederland, waaronder het metropole orkest. Naast saxofoon speelt hij ook fluit en klarinet. Ondertussen heeft hij vele internationaal bekende artiesten begeleid zoals Toots Thielemans, Benny Golson, Randy Brecker en Deborah Brown.
Daarnaast is hij in diverse kleine(re) bezettingen actief of actief geweest, o.a. met Peter Tiehuis, Hod O’ Brian en nu met zijn eigen kwartet. Ook is hij regelmatig in theaters te beluisteren geweest als invaller bij musicals en andere theater producties, zoals in ‘Songs from the Heart’ van Simone Kleinsma en ‘La Cage Aux Folles’. Gerlo is op dit moment vast lid van o.a. Get the Funk, de Dual City Concert Band, Millennium Jazz Orchestra, Jazzart Orchestra, de Ramblers en de Guus Tangelder Bigband.

Pianist Dirk Balthaus, geboren en getogen in Oberhausen-Sterkrade (D), ontdekte zijn liefde voor de piano op de leeftijd van 6. Op de leeftijd van 15 ontdekte hij Jazz in Kuro’s Jazzkeller, een club in zijn woonplaats. Daar hoorde hij pianist Peter Walter uit Essen, wiens spel en lessen een grote invloed hadden.
Van 1986-1991 studeerde hij jazzpiano aan het conservatorium in Hilversum. Zijn leraren waren Frans Elsen, Henk Elkerbout en Rob Madna. Verdere muzikale ontwikkeling volgde door optredens in jazzclubs, op festivals en in theaters.
Dirk woont in Amsterdam en is actief in diverse band projecten. Als lid van Joan Reinder’s Millennium Jazz Orchestra speelde hij met vele jazzlegendes, zoals Benny Golson, Lee Konitz, The New York Voices en Ack van Rooyen.

Johan Plomp studeerde contrabas en compositie / arrangeren aan het Conservatorium in Hilversum (Nederland). Met Miguel Martinez is hij de oprichter van ‘What’s The Tonic – het Kwartet’. Als bassist en componist is zijn naam te vinden op vele cd’s met artiesten als Wim Overgaauw, Buddies in Soul (Cees Slinger), Loet van der Lee en Fleurine. Johan is de dirigent van het Rotterdams Jazz Orchestra en de Johan Plomp Small Big Band. Hij dirigeerde en arrangeerde voor ensembles als het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Amsterdam Saxophone Quartet, Tineke Postma en Amsterdam Sinfonietta en het Metropole Orkest. Johan geeft les aan het Conservatorium van Amsterdam.

Drummer Joost Kesselaar heeft opgetreden/opgenomen met een breed scala aan artiesten zoals Kenny Wheeler, Benny Nailey, Joe Lovano, Kenny Werner, Cedar Walton, Clazz Ensemble, Gerard Kleijn Group, Charlie Mariano, Markus Stockhausen etc. Hij werd begeleid door legendarische drummers zoals Idris Mohammed, Joe Chambers, Andrew Cyrille en Jeff Hamilton. Joost is ook verbonden aan de faculteit van het Utrechts Conservatorium. Hij is momenteel een van de meest gevraagde drummers in Nederland en daarbuiten.

Locatie

Dit concert vindt plaats in de foyer op de 2e verdieping van de Deventer Schouwburg.