Taste of Jazz met Bert van den Brink

Datum/Tijd
zondag 20 maart 2016
15:30 - 17:30

Locatie
De Fermerie


Pianist Bert van den Brink heeft in zijn loopbaan inmiddels een enorme staat van dienst opgebouwd; hij speelde oa met Toots Thielemans, Chet Baker, Nat Adderley. Bert is nu bij Taste of Jazz ook met het accordeon te beluisteren.

Het concert van deze middag is in vele opzichten een premiere.
Het is de eerste keer dat Bert van den Brink als solist op accordeon optreed met een volledig programma en het is de eerste keer dat saxofoniste Mailin Gruber een aantal stukken samen met hem ten gehore zal brengen. Ook dit concert geeft jong talent weer een kans om zich te presenteren tijdens Taste of Jazz.

Op vijfjarige leeftijd begon Van den Brink met zijn eerste pianolessen. Hij voltooide zijn studie (klassieke) muziek aan het Utrechts Conservatorium bij Herman Ulhorn in 1982 cum laude. Aanvankelijk gaf hij regelmatig klassieke concerten, maar zijn hart bleek toch het meest bij de geïmproviseerde muziek te liggen, een stijl waarin hij volledig autodidact is. Hij speelt en speelde met grootheden in de jazzmuziek zoals Toots Thielemans, Chet Baker, Clare Fischer, Nat Adderley, Dee Dee Bridgewater en Lee Konitz, maar ook vele Nederlandse grootheden in de jazz zoals Cor Bakker, Hein van de Geyn, Denise Jannah, John Engels, Jules de Corte en Louis van Dijk. Als arrangeur/producer schreef hij onder meer voor Het Metropole Orkest en Paul de Leeuw. In 2007 won hij de VPRO/Boy Edgar Prijs. De jury was erg onder de indruk van zijn spel en betitelde dit als “direct herkenbaar, iets wat alleen de grootsten in de jazz weten te bereiken”.

Mailin is eerstejaars student saxofoon aan het Utrechts conservatorium. Zij komt uit de omgeving van Hamburg en kwam als lid van een big band in contact met vrije improvisatie tijdens workshops gegeven door musici waarvan er enkelen in Amsterdam gevestigd waren.
Dat is voor haar een belangrijke reden geweest om voor haar muziekstudie naar Nederland te komen.
Haar spel heeft bijzondere melodische kanten en het is heel bijzonder dat zij niet altijd conformeert en voegt maar ook onderneemt en zoekt.

Bezetting

Bert van den Brink – accordeon
Mailin Gruber         – saxofoon