Shorter Please

Datum/Tijd
zondag 20 oktober 2019
15:00 - 17:15

Locatie
Bibliotheek Centrum


De muziek van Wayne Shorter, gebracht door het quartet van saxofonist Simon Rigter.

Wayne Shorter maakte als saxofonist in de jaren ‘60 en ‘70 wereldfaam in de formaties van Art Blakey, Miles Davis, Weather Report en zijn eigen bands.
Niet alleen door Shorter’s manier van spelen,  maar ook door de vele composities die hij maakte, werd hij bekend bij een groot publiek. Composities die melodieus en harmonisch sterk afwijken van het American Song book repertoire en die een nieuwe stroming inluidden. Speak no Evil, Lester Left Town. ESP,  infant Eyes, Yes or No en vele andere composities schreef Shorter; allemaal totaal verschillend maar toch duidelijk te herkennen door Shorters’ signatuur. Hippe en spannende composities die eigenlijk alleen goed klinken als ze op een avontuurlijke en groove volle manier worden gespeeld.

Shorter Please is zo samen gesteld dat aan deze belangrijkster voorwaarden wordt voldaan.

Simon Rigter (1973) groeide op in een muzikaal milieu als zoon van saxofonist Bob Rigter. Op tienjarige leeftijd kreeg Simon klassiek dwarsfluitles en op twaalfjarige leeftijd begon hij met de saxofoon.

Van 1989 t/m 1996 studeerde Simon aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij les kreeg van de bekende saxofonist/klarinettist John Ruocco. Daarna studeerde hij aan het Hilversums conservatorium bij Ferdinand Povel. In 1997 studeerde Simon af aan het Hilversums conservatorium.

Simon maakt vast deel uit van The Dutch Jazz Orchestra , The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, The Rotterdam Jazz Orchestra, The Reeds, Saxology, The Storyville Project, The New Quartet, The Ruud Breuls/ Simon Rigter Quintet, Equinox, The Erik Doelman Quartet en Bop2B. Momenteel geeft hij les aan het Codarts-instituut te Rotterdam en aan het Conservatorium te Amsterdam.

Karel Boehlee die tot de beste jazzpianisten van Europa wordt beschouwd is continu bezig de ritmesectie avontuurlijk te maken. Met zijn manier van spelen wordt de muziek spannend en hij neemt je mee op reis. Zijn solo is een verhaal vol wendingen, groovy en melodieus.
Joost van Schaik en Frans van Geest vormen het ritme tandem.
De Drummer en bassist vormen een swingende, basis en zijn in staat om een eigen, frisse benadering aan Shorter’s composities te geven, die de solisten vleugels geven.

Bezetting

  • Simon Rigter – saxofoon
  • Karel Boehlee – piano
  • Frans van Geest – bas
  • Joost van Schaik – drums