Maria Mendes – Close to me

Datum/Tijd
zondag 15 december 2019
15:00 - 17:15

Locatie
Bibliotheek Centrum


Maria Mendes is jazz-zangeres, in hart en nieren. Maar voor haar nieuwe album verkende ze een ander genre, de fado uit haar moederland, en gaf dat een geheel eigen bewerking. Het resultaat is verrassend, verfrissend en het smaakt naar meer.

‘Een symfonische jazz-benadering van fado’, dat is heel in het kort hoe zangeres en singer-songwriter Maria Mendes de muziek op haar nieuwe album Close To Me omschrijft. “Het is géén fado”, benadrukt ze meteen. “Ik heb alleen de muziek en poëzie ervan gebruikt, maar daar een volledig eigen interpretatie van gemaakt, met nieuwe arrangementen.” Daarnaast scheef ze eigen stukken, allemaal in de geest van het genre van haar moederland. Want hoewel Maria inmiddels al jaren in Nederland woont, is ze afkomstig uit Portugal, waar de fado in de ziel van het land zit verankerd. Ook zij kreeg de liefde voor het genre van jongs af mee. Als kind hoorde ze de melancholische, dramatische klanken elke dag in de bus die haar van school naar huis bracht. “De eerste keer dat ik er echt door werd gegrepen was op mijn 18e, toen ik Mariza Barco Negrohoorde zingen”, vertelt Maria. Het is een van de meest geliefde fadonummers en vooral bekend geworden in de stem van Amália Rodrigues, de grootste fado-koningin ooit. “Fado zit in onze identiteit”, legt Maria uit. “Het is onze manier om ‘saudade’ op te roepen: een hang naar het verleden en de hoop dat dat terugkomt in het heden. Maar het is ook een universeel gevoel dat iedereen deelt.”

Het idee voor Close To Me ontstond bijzonder genoeg op een festival in Nederland, de Dag van de Rotterdamse Jazz. Daar combineerde Maria in het kader van een muzikale opdracht die ze kreeg van het festival de harmonieën en melodieën van twee folkloreliedjes; het Portugese Barco Negroen het Nederlandse Ketelbinkie. De reacties van pers én publiek waren zo enthousiast, dat Maria besloot te onderzoeken of ze ook andere fado-nummers door middel van jazzbewerkingen eigen kon maken. Ze ging aan de slag met het werk van Portugese grootheden zoals Carlos Paredes en Amália Rodrigues en maakte, geïnspireerd door hun repertoire, ook eigen nummers waarin ze haar liefde voor jazz met die voor Portugal mengde. Bovendien schreef een van haar muzikale goeroes, de Braziliaanse legende Hermeto Pascoal, speciaal voor haar een fado.

Haar album maakte Mendes niet met de minsten. Qua muzikanten putte ze uit de top van de Nederlandse jazz, met Karel Boehlee op piano, Jasper Somsen op akoestische bas en Jasper van Hulten op drums en percussie. Daarnaast werkte ze samen met het Metropole Orkest in een kamerbezetting van dertig muzikanten, geleid door dirigent, pianist en componist John Beasley, die het album niet alleen produceerde maar ook keyboards speelde en de orkestarrangementen maakte.

Maria Mendes verdiende in de jazz al ruimschoots haar sporen. Ze studeerde in onder meer New York, Brussel, Rotterdam en Porto en haar talent en werk werd geprezen door muzikale grootheden als Quincy Jones en Hermeto Pascoal. Close To Meis haar derde album; in 2012 debuteerde ze met Along The Road(Dot Time Records NY) en in 2015 bracht ze de opvolger uit, Innocentia (Sony Music Portugal). De afgelopen jaren deed ze meerdere succesvolle tournees en trad op over de hele wereld, waaronder op bijzondere plekken als het Concertgebouw, de prestigieuze Blue Note Jazz Club in New York en festivals als North Sea Jazz en Montreux Jazz.

Met haar nieuwe project hoopt Maria een breder publiek te trekken. “Dit album is een cadeau voor de nieuwsgierige luisteraar”, zegt ze. “Voor mensen die een eclectische smaak hebben. Ik weet niet wat het fadopubliek ervan gaat vinden, maar ik hoop dat ze echt luisteren en waarderen dat ik geprobeerd heb een respectvolle, verfrissende benadering te geven van deze prachtige nummers.”

Bezetting

  • Maria Mendes – zang
  • Karel Boehlee – piano
  • Jasper Somsen – bas
  • Jasper van Hulten – drums, percussie

Kaartverkoop

Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Waneer u de kaarten hier in de voorverkoop aanschaft, krijgt u een korting van €2,00 per ticket. De kassa opent de dag van het concert om 14.15 uur.

Ga naar uw bestelling voor de betaling

Kijk en luister