Taste of Jazz special: HSB featuring Benjamin Herman

Datum/Tijd
zondag 17 mei 2020
15:00 - 17:30


Ook dit seizoen geeft Taste of Jazz nog een toegift aan het eind van een prachtig seizoen.

Het past in de traditie van de Hanzestad Band om jaarlijks een concert te geven in samenwerking met bekende jazz musici, om op deze manier de jazzgedachte gestalte te geven.  Deze keer is de gastspeler niemand minder dan de Nederlandse saxofonist Benjamin Herman. Het concert zal in het teken staan van bigband nummers in de Funk en Latin hoek, waarbij gedegen ritmes zich laten afwisselen met virtuoze improvisaties.

Benjamin Herman begon vanaf zijn twaalfde saxofoon te spelen. Op zijn dertiende speelde hij al in het professionele club circuit. Vanaf zijn 20ste jaar was hij lid van diverse internationale jazz gezelschappen en initiatiefnemer van zijn eigen muzikale projecten. In Nederland kreeg hij vooral bekendheid als oprichter van het jazz ensemble de New Cool Collective. Vanwege zijn reputatie als solist verscheen hij op meer dan honderd verschillende opnames, van Candy Dulfer tot Misha Mengelberg. Daarnaast kreeg hij ook bekendheid als componist, zowel met nummers voor New Cool Collective als voor kleinere bands. Benjamin Herman is een gerespecteerd jazzmusicus die speelt vanuit de wortels van de jazztraditie. In zijn muziek zijn invloeden te herkennen van jazzdance, surf en punk muziek, freejazz en traditionele muziek van over de hele wereld. Hiermee weet hij een breed publiek te trekken.

Tegenwoordig is Benjamin Herman een van de meest originele en productieve jazz musici in Nederland, met een uitdagend repertoire. In 2018 presenteerde hij in het kader van zijn 50e verjaardag de CD “Project S”, een ode aan Johan Cruijffs vermaarde auto Citroen SM. Daarnaast lanceerde hij het punk-jazz album “Bughouse” met gitarist Reinier Baas, bassist Peter Peskens (Jungle By Night) en hard core drummer Olav van den Berg (Lärm, Seein’ Red, Marxbros). In 2019 was de release van de 10” vinyl en CD ‘Deelder 65’ en in 2020 de presentatie van zijn CD ‘Cafe Alto’.

De Hanzestad Band is opgericht in 1996 en viert volgend jaar haar 25-jarig bestaan.
Het repertoire is afwisselend en afhankelijk van de gelegenheid waar wordt opgetreden.
Zo hebben zij concerten gegeven met thema’s als “Bebop & Beyond”, “de Hanzestad goes Latin” en optredens met muziek van Frank Sinatra. Het laatste jaar speelt de band veel funky nummers met eigen arrangementen van dirigent Arjan Stam. Elk jaar wordt traditioneel begonnen met een samenwerkingsproject onder de naam Music Experience. Hierbij werkt de band artistiek samen met een vocal group, toneelgezelschap of jeugdorkest.

De bezetting van HSB is conform de officiële bigband bezetting met een zangduo, saxen, trompetsectie, trombones en ritmesectie. Hierbij heeft de band een hoge mate van continuïteit, wat muzikale groei mogelijk maakt.