Taste of Jazz met Kika Sprangers Quintet

Datum/Tijd
zondag 15 november 2020
14:00 - 15:45

Locatie
Bibliotheek Centrum


“Emotioneel en oprecht spel, vervuld met een lyrisch en melancholisch geluid.”

Zo omschrijf je het muzikale karakter van saxofoniste, componiste en bandleider Kika Sprangers (1994). Ze raakt haar publiek met haar meeslepende composities, uitgevoerd met haar eigen Quintet en Large Ensemble. Binnen de Nederlandse jazzscene is zij inmiddels een gearriveerde nieuwkomer. Hoogtepunten uit haar nog prille carrière zoals North Sea Jazz, Young Vip Tour en haar debuutalbum Human Traits hebben hieraan bijgedragen.

In 2016 rondde Sprangers haar conservatoriumstudie in Utrecht af met een eindexamenconcert dat werd beoordeeld met een ‘9 met onderscheiding’. Tijdens haar studie werd ze geselecteerd als leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van Martin Fondse. Het NJJO werkte in het kader van het Jong Metropole (een samenwerking met het NJO) met sterdirigent Jules Buckley (Metropole Orkest).

Na het uitbrengen van haar EP Leaves of Lily (2017) werd Sprangers benoemd tot Young Vip 2018. In het kader van deze titel toerde ze met haar kwintet en Large Ensemble van maart tot en met mei langs vele gerenommeerde jazzclubs en -festivals. In datzelfde jaar toerde Sprangers’ kwintet door Indonesië, gevolgd door een tournee in China in 2019.

Sprangers ontwikkelt zich op vele muzikale vlakken. Ze speelt met de Utrecht Jazz Archipel (met onder andere Marc Scholten en Ad Colen), in een trio met toetsenist Martin Fondse en cellist Jörg Brinkmann, en componeerde in opdracht van het Grachtenfestival haar eigen repertoire voor het strijkersensemble Pynarello, pianist Wolfert Brederode en drummer Jasper van Hulten. Dit laatste werd door de NRC beschreven als een betoverend mooi concert en bekroond met 5 sterren: Sprangers’ stijl sleurt je automatisch en bedrieglijk eenvoudig mee, maar is nooit voorspelbaar. Het is jazz die van stilte opzweept naar symfonische proporties zonder een moment kitscherig te worden.”

Haar net verschenen debuutalbum Human Traits, waarvoor Sprangers persoonlijke karakters vertaalde naar muziek voor haar Large Ensemble, werd door de Nederlandse pers goed ontvangen. Voor dit project werkte ze samen met fotografe Karen van Gilst. De Volkskrant en NRC gaven Human Traits 4 sterren en Sprangers bereikte het grote publiek met een optreden in DWDD. Martin Fondse beschreef in de album liner notes het Kika Sprangers Large Ensemble als: “Een spannende, orkestrale bezetting, waar vooral de vocalen (Anna Serierse, Marit van der Lei en Sanne Rambags) opvallen: zij zijn niet alleen solistisch eigenzinnig en origineel, ze vertegenwoordigen ook een sectie die intelligent verweven is met de blazers, zo nu en dan tegenwicht biedend, dan weer uitblinkend in onafhankelijke virtuoze passages en improvisaties.”

Hoewel ze zich in haar grote ensemble muzikaal richt op “kleuren binnen ragfijne lijnen” (NRC), schuwt Kika het buiten de lijntjes kleuren niet. Ze improviseert op het scherpst van de snede, gaat uitdagende samenwerkingen aan met kunstenaars uit verschillende disciplines, drijft zichzelf muzikaal tot het uiterste, maar blijft tegelijkertijd altijd bij zichzelf. Haar sterke muzikale verhaal is kwetsbaar en integer.

Bezetting

  • Kika Sprangers – Saxofoon
  • Anna Serierse – Zang
  • Koen Schalkwijk – Piano / Wurlitzer
  • Alessandro Fongaro – Bas
  • Willem Romers – Drums

Kaartverkoop

De kaartverkoop start op maandag 19 oktober.